A Széchenyi téri BÁLINT Prémium órabolt és a G CASIO Prémium Shop március 27-én ZÁRVA tart!

MAX BILL EDITION 2018

2018.02.01.
MAX BILL EDITION 2018

Dizájn klasszikus biztonsággal


A Junghans max bill 2018-as limitált éves kiadása minden tekintetben kétségtelenül mestermű:
hátlapja egyedülálló Max Bill sicherheit (biztonság) című művének motívumával, számlapja lenyűgöző Max Bill purista tipográfiájával.

A sicherheit (biztonság) című mű Max Bill híres graphische reihen (grafikus sorozatába) tartozik, mégpedig az 5–ös sorozatba. A Bauhaus iskola követőjeként a művész személyes törekvése volt, hogy a művészet rajongói számára a műalkotás létrejöttét és annak belső és külső szerkezetét megközelíthetővé tegye graphische reihen (grafikus sorozatában). Ugyanis a műalkotások megértése nélkül is lehet azokat kedvelni, de teljes egészében élvezni csak akkor képes az ember, ha megérti a módszert is, mellyel létrejöttek. A sicherheit (biztonság) is egy alapötlet átdolgozásának módszerén alapul. A négyből egy négyzetté elforgatással és eltolással átrendezett, sárga, piros, kék és zöld háromszögekből jött létre az a komplex műalkotás, mely a 2018-as évben a max bill kvarcóra hátlapját díszíti.

 


Az elismert 2017-es éves kiadás után, mely abszolút fénypontot jelentett a gyűjtők számára, a Junghans 2018-ban folytatja a max bill éves kiadások hagyományát. A purista számlapot a finom, kecses mutatókkal, a kiegyensúlyozott arányokkal és jellegzetes számokkal 1961-ben tervezte Max Bill a Junghans számára. Új és egyben visszafogott utalás a limitált különleges kiadásra a zöld színnel nyomott dátum, a zöld varrat a borjúbőr óraszíjon és a zöld bőralátét – mely szín megfelel annak a zöldárnyalatnak, mely a három többi szín mellett megjelenik a hátlapon látható motívumban. A sicherheit (biztonság) a gegenseitigkeit (kölcsönösség), az aktion (akció), és a ruhe (nyugalom), valamint a gleichgewicht (egyensúly) mellett az 5. sorozat, a fünf quantengleiche quadrate (öt kvantumazonos négyzet) részét képezi. Ezek a festmények 1972-ben egy svájci biztosítótársaság megbízásának keretében jöttek létre. Max Bill értett ahhoz, hogy tökéletesen jelenítse meg ezeket az értékeket, melyek ma ugyanúgy érzelmileg érintik az embert, mint annak idején.

 

A „Forma követi a funkciót“ elvhez hűen Max Bill, a Bauhaus iskola művésze egy különleges időmérő szerkezetet tervezett. Az 1956-os konyhai óra számlapjának logikus kialakítása, mely Max Bill faliórájaként bekerült a dizájntörténetbe, jellegzetes képviselője lett az általa tervezett óráknak, és 1961-ben rátette bélyegét Max Bill első karórájának kialakítására is. A művész különös hangsúlyt fektetett a használati érték és a szépség ötvözésére. Konstruktív tisztasággal és az esztétikai tökéletességre való törekvéssel a Junghans max bill dizájn klasszikusait máig is szinte módosítás nélkül gyártják.

MAX BILL EDITION 2018 MAX BILL EDITION 2018 MAX BILL EDITION 2018 MAX BILL EDITION 2018 MAX BILL EDITION 2018

Bezár